Riquelme wrote: Jedini problem po meni su ove nashe derikoze jer nekad porudzbina moze da ti zavrshi kod shpeditera (carine) i onda proizvod znatno poskupljuje placajuci im njihove usluge i lezarine ali licno meni nikad se to nije desilo (sve stizalo direktno preko poshte) ... Racunajte da po prijemu u poshti treba da se plati pdv i josh neka taksa (mada kako sam cuo neki su prolazili i bez toga) ... Sve u svemu banana drzava , gde ne postoje nikakava pravila osim onog da se shtite lokalni monopolisti , maltretirajuci ljude birokratijom i krajnje nejasnim zakonima koje cinovnici tumace kako se njima u tom trenutku svidi ...
da vam kupoholicarka objasni
tm
svaka posiljka cija je vrednost (znaci ukupna cena robe + troskovi transporta) na pratecoj fakturi veca od 40e (ili 60e -to mi jos nije najjasnije,jedna je vrednost kada su stvari za licnu upotrebu a druga ako vam neko salje kao poklon),podleze carinjenju (nekada se carine i posiljke kojima na fakturi pise cifra manja od 40e ako carina proceni da je realna vrednost veca). U tom slucaju se placaju troskovi speditera (par hiljada, carinska stopa prema vrsti robe i pdv 18%)
e sada,sa nekim stranim kompanijama koje salju robu kod nas mozes da se dogovoris na napisu manju vrednost (ali ga je bas glomazan paket carina ce ga sigurno zadrzati i ispostaviti troskove prema vrednosti na koju ga procene)
sve u svemu,porucivanje se isplati ako ukupna vrednost ne prelazi tih 40e(tj 60e) a ako moraju da se plate i ostali troskovi,jeftinije je kupiti kod nas...ili zamoliti neke dobre ljude

da vam donesu kada putuju preko bare