Board index Tenis Teniski miks

Svaštara ili forumaši van terena

Re: Svaštara ili forumaši van terena

Postby Unexpected » 23 May 2012, 08:09

M.S. wrote:Oni su svakako de facto izjednačeni, a da ne govorim o tome da je novim zakonom uvedeno 5-6 rangova obrazovanja i poslodavci ne mogu da se snađu, pa se izjednačavaju babe i žabe.

Da se malo pravim pametan, pošto sam poslom vezan za obrazovanje.
Postoje samo tri stepena visokog obrazovanja. Studije mogu biti akademske i strukovne, a novim zakonom su njihovi stepeni izjednačeni. Pokušali su da prepišu, naravno loše, nemački zakon.
Problem kod poslodavaca predstavlja to što nije urađena nova sistematizacija znanja, tj. Zavod za tržište rada radi po starom stepenovanju, pa tako na primer 2. stepen strukovnih studija (specijalista) tretiraju kao 7. stepen. Nema naznaka da će se ovo u skorije vreme uskladiti.
Sve je to i pored propusta u teoriji fino zamišljaeno, ali niko nije vodio računa da u toj Nemačkoj 80% visokoobrazovanog kadra dolazi baš iz strukovnih škola odakle ulazi u privredne delatnosti, dok se ostatak posvećuje akademskoj karijeri. Kod nas je tu opšta papazjanija, a posle nema ni za jedne ni za druge.

Image
The End.
Unexpected

Postby Altair » 23 May 2012, 09:41

gledam sad ovaj grafikon, i nemam pojma gde pripadam. sa zavrsenim cetvorogodinsjim studijama na filozofskom, pretpostavljam da pripadam osnovnim studijama. samo kojim :huh:
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby Unexpected » 23 May 2012, 09:49

Altair wrote:gledam sad ovaj grafikon, i nemam pojma gde pripadam. sa zavrsenim cetvorogodinsjim studijama na filozofskom, pretpostavljam da pripadam osnovnim studijama. samo kojim :huh:

Ovo je po novom, pretpostavljam da si završila po starom.
7. stepen ti niko ne može oduzeti. Po novom si prvi stepen akademskih. Nekadašnje petogodišnje školovanje je izjednačeno sa drugim stepenom, po pravima, ne po diplomi (master). Razni fakulteti su imali razne dopune do mastera za četvorogodišnje studije. Petogodišnje su uz odgovarajući prosek, mislim barem 8.01, imale prolaznost direktno na doktorske studije.
The End.
Unexpected

Postby Altair » 23 May 2012, 09:54

pa da, jesam po starom.
kako je to iskopmlikovano. nisam se raspitivala kako je kod mene na faxu pa ne znam sta je odluceno , ali sugurno sa te 4 godine nemam master, bez te dopune. sto ce reci sta? kao da sam zavrsila visu skolu
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby Unexpected » 23 May 2012, 10:03

Altair wrote:pa da, jesam po starom.
kako je to iskopmlikovano. nisam se raspitivala kako je kod mene na faxu pa ne znam sta je odluceno , ali sugurno sa te 4 godine nemam master, bez te dopune. sto ce reci sta? kao da sam zavrsila visu skolu

Nema više Viših škola. Po novom bi trebalo da ti se računa 1. stepen visokog obrazovanja akademskih studija, ali ti niko ne može retroaktivno oduzeti staro zvanje.
Raspitaj se na faksu za master, ovo je bukvalno različito od fakulteta do fakulteta, ono što sam ja naveo je najčešći primer. Jedino što je provučeno kroz zakonske akte je 5. godina/master, ostalo zavisi od fakulteta. Ne verujem da je preveliko cimanje, pošto se sve to plaća, a para nikada dosta.

U pravu si. Previše su sve iskomplikovali. Najgore su prošli stari magistri, moraju celokupne doktorske studije, bez obzira što su nekadašnje magistarske studije bile neuporedivo teže i zahtevnije od sadašnjih master studija.
The End.
Unexpected

Postby Houdini » 23 May 2012, 10:21

Nije Toma jedini koji je kupio diplomu, pouzdano znam da je gradonacelnik jednog velikog grada takodje zavrsio fax za mesec dana, a kada sam dekana pitao da li ga je video na fakultetu, ovaj mi je odgovorio da cak nije dosao ni diplomu da pokupi :biggrin:

Iskreno ne znam zasto i kupuju te diplome. Recimo Tomici je mnogo bolje stajala prica kako nije mogao da zavrsi fax jer je prehranjivao porodicu nego ova.

Unexpected wrote:U pravu si. Previše su sve iskomplikovali. Najgore su prošli stari magistri, moraju celokupne doktorske studije, bez obzira što su nekadašnje magistarske studije bile neuporedivo teže i zahtevnije od sadašnjih master studija.

Jedan primer, moj asistent je magistrirao pre koju godinu sa 30 godina i to sa frapantnim CV-em. Nema gde nije putovao, na kakvim radovima je ucestvovao, kakav mu je bio magistarski rad... Sa druge strane drugarica iz klase ce da postane doktor ove godine i to nakon samo 3 godine dodatnog skolovanja.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Starsica » 23 May 2012, 11:11

Sta covek treba da uradi pa da mu zapisu rodjendan ovde?

Samo reci kad je pa ce Tata ili Antanaram to da ubace :biggrin:

Ja uopste ne mogu da se cimam oko faksa. Moju generaciju su sjebali i bechelor diploma nije dovoljna za posao. Ako hoces posao, moras da zavrsis master.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby M.S. » 23 May 2012, 11:20

to što je različito od fakulteta do fakulteta izgleda nema veze sa zakonom jer izmene i dopune kao i autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju jasno su definisale da je 7. stepen (bez obzira koliko godina, 4-6) izjednačen sa sadašnjim masterom. a sve to u cilju da se fakulteti omrse za školarine onih koji će trčati da nadopune svoje ranije stečeno zvanje i (nepotrebno) usklade sa ovom papazjanijom.

Spoiler: pokaži
član 95. stav 6:
"Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области."

"član 127. stav 1.
1)стручни назив стечен завршавањем:
- основних студија на факултету, у трајању од четири до шест година, изједначен је са академским називом из члана 95. став 6. овог закона;"

baš je jedna kolegenica skoro trčala da uzme master radi ostanka u tužilaštvu iako ima pravosudni koji u onovom sistemu mogu samo masteri da polažu. sistem nije slučajno već namerno iskomplikovan, a kako je iskomplikovan i koliko novih zvanja ima, može se videti i bez tabele:

"Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање три године стиче стручни назив са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање четири године и лице које оствари најмање 240 ЕСПБ бодова на академским студијама првог и другог степена, стиче стручни назив "дипломирани" са назнаком звања првог степена академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши основне струковне студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена струковних студија из одговарајуће области.

Лице које заврши специјалистичке академске студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.

Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши докторске, односно академске студије трећег степена, стиче научни назив доктор наука, односно доктор уметности, са назнаком области.

Листу звања из одговарајућих области и скраћенице стручних, академских и научних назива утврђује Национални савет, на предлог Конференције универзитета, односно Конференције академија струковних студија.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby Houdini » 23 May 2012, 11:22

E Star sta bih ja bez tebe :biggrin:

Starsica wrote:Ja uopste ne mogu da se cimam oko faksa. Moju generaciju su sjebali i bechelor diploma nije dovoljna za posao. Ako hoces posao, moras da zavrsis master.

Ako hoces posao kod nas u 80 posto slucajeva moras to da uradis preko veze ili poznanstva. Ja sam sadasnji posao dobio preko ovog drugog. Ali u USA toga nema pa su mi nakon intervjua gde sam prosao rekli, sve je OK javi nam se kad zavrsis master iz oblasti hotelijerstva i ceka te posao.
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Starsica » 23 May 2012, 11:26

Veruj, to se svi pitaju :D

Prvo nisam mogla da nadjem posao zato sto nisam u DS - u. Sad necu moci da ga nadjem zato sto nisam u napednjacima. Jebu pa rasturaju.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Starsica

Postby Unexpected » 23 May 2012, 11:48

Starsica wrote:Ja uopste ne mogu da se cimam oko faksa. Moju generaciju su sjebali i bechelor diploma nije dovoljna za posao. Ako hoces posao, moras da zavrsis master.

Istina, uglavnom na konkursima traže zvanje mastera ili specijaliste.

M.S. wrote:to što je različito od fakulteta do fakulteta izgleda nema veze sa zakonom jer izmene i dopune kao i autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju jasno su definisale da je 7. stepen (bez obzira koliko godina, 4-6) izjednačen sa sadašnjim masterom. a sve to u cilju da se fakulteti omrse za školarine onih koji će trčati da nadopune svoje ranije stečeno zvanje i (nepotrebno) usklade sa ovom papazjanijom.

član 95. stav 6:
"Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области."

"član 127. stav 1.
1)стручни назив стечен завршавањем:
- основних студија на факултету, у трајању од четири до шест година, изједначен је са академским називом из члана 95. став 6. овог закона;"

baš je jedna kolegenica skoro trčala da uzme master radi ostanka u tužilaštvu iako ima pravosudni koji u onovom sistemu mogu samo masteri da polažu. sistem nije slučajno već namerno iskomplikovan, a kako je iskomplikovan i koliko novih zvanja ima, može se videti i bez tabele:

"Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање три године стиче стручни назив са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање четири године и лице које оствари најмање 240 ЕСПБ бодова на академским студијама првог и другог степена, стиче стручни назив "дипломирани" са назнаком звања првог степена академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши основне струковне студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена струковних студија из одговарајуће области.

Лице које заврши специјалистичке академске студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.

Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области.

Лице које заврши докторске, односно академске студије трећег степена, стиче научни назив доктор наука, односно доктор уметности, са назнаком области.

Листу звања из одговарајућих области и скраћенице стручних, академских и научних назива утврђује Национални савет, на предлог Конференције универзитета, односно Конференције академија струковних студија.

Ima šest zvanja zvanja, 4 u akademskoj grani i 2 u strukovnoj.
Znam da je predlog oko izjednačavanja mastera, prvobitno bio za 5 godina, izgleda da je na kraju promenjeno. Ja sam u strukovnoj grani tako da sam manje upućen u ovu drugu.
Trenutno je opšti javašluk zbog neusaglašenosti zakona o obrazovanju i radu (valjda se tu definišu stepeni), bez ikakve naznake da iko ima nameru da se u skorije vreme time pozabavi.
Nemam utisak da su namerno iskomplikovali, već su to uradili ne misleći na posledice i bez sagledavanja svih mogućih slučajeva. Konkretno, direktiva je stigla iz EU, a vlast je totalno zbrzala zakon. Inače zakon se svake godine debelo krši, pošto je definisano 60 bodova po godini za ostanak na budžetu, a sami znate da to nije bio slučaj ni jedne godine.
The End.
Unexpected

Postby Opojni zumbul » 23 May 2012, 12:10

I sa diplomom i masterom i svacim poslodavci traze da nemas usta i to je realnost. Jedino se u Srbiji za primedbu i istunu dobijaju otkazi. To je nasa realnost.
Opojni zumbul

Postby Houdini » 23 May 2012, 12:26

Starsica wrote:Prvo nisam mogla da nadjem posao zato sto nisam u DS - u. Sad necu moci da ga nadjem zato sto nisam u napednjacima. Jebu pa rasturaju.

Ni to ti ne obezbedjuje posao veruj mi. Drugar je u stranci vec 5 godina, ali ne moze da nadje krsten posao jer nema vezu. Veza je najbitnija ako nisi kvalifiukovan za posao i poznanstvo ako jesi, retko ko zaposljava preko konkursa nazalost.
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Starsica » 23 May 2012, 12:41

Znam i to. Nego pokusavam da pokrijem sve opcije :D Jedinu sansu da dobijem posao ovde, u mom mestu, sam sjebala zato sto sam, zbog branjenja svojih principa i ljudi koje postujem, bitnom liku rekla da mu ni rec ne verujem kad kaze da nema nameru da pere lovu preko novoosnovane Zavicajne fondacije u mom mestu. Da me jebe jezicina.
Starsica

Postby Houdini » 23 May 2012, 12:48

MLK:
The first principle of value that we need to rediscover is this: that all reality hinges on moral foundations. In other words, that this is a moral universe, and that there are moral laws of the universe just as abiding as the physical laws

Jbg principi ispred svega, tako bi bar trebalo. Sad sto se ovde drugacije neke stvari postavljaju, to je druga prica.

Ako je takva situacija than leave :biggrin:
Studenti u saopštenju
Houdini

PreviousNext

Return to Teniski miks