Starsica wrote:Ja uopste ne mogu da se cimam oko faksa. Moju generaciju su sjebali i bechelor diploma nije dovoljna za posao. Ako hoces posao, moras da zavrsis master.
Istina, uglavnom na konkursima traže zvanje mastera ili specijaliste.
M.S. wrote:to što je različito od fakulteta do fakulteta izgleda nema veze sa zakonom jer izmene i dopune kao i autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju jasno su definisale da je 7. stepen (bez obzira koliko godina, 4-6) izjednačen sa sadašnjim masterom. a sve to u cilju da se fakulteti omrse za školarine onih koji će trčati da nadopune svoje ranije stečeno zvanje i (nepotrebno) usklade sa ovom papazjanijom.
član 95. stav 6:
"Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области."
"član 127. stav 1.
1)стручни назив стечен завршавањем:
- основних студија на факултету, у трајању од четири до шест година, изједначен је са академским називом из члана 95. став 6. овог закона;"
baš je jedna kolegenica skoro trčala da uzme master radi ostanka u tužilaštvu iako ima pravosudni koji u onovom sistemu mogu samo masteri da polažu. sistem nije slučajno već namerno iskomplikovan, a kako je iskomplikovan i koliko novih zvanja ima, može se videti i bez tabele:
"Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 180 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање три године стиче стручни назив са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области.
Лице које заврши основне академске студије у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, односно у трајању од најмање четири године и лице које оствари најмање 240 ЕСПБ бодова на академским студијама првог и другог степена, стиче стручни назив "дипломирани" са назнаком звања првог степена академских студија из одговарајуће области.
Лице које заврши основне струковне студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена струковних студија из одговарајуће области.
Лице које заврши специјалистичке академске студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена академских студија из одговарајуће области.
Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.
Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области.
Лице које заврши докторске, односно академске студије трећег степена, стиче научни назив доктор наука, односно доктор уметности, са назнаком области.
Листу звања из одговарајућих области и скраћенице стручних, академских и научних назива утврђује Национални савет, на предлог Конференције универзитета, односно Конференције академија струковних студија.
Ima šest zvanja zvanja, 4 u akademskoj grani i 2 u strukovnoj.
Znam da je predlog oko izjednačavanja mastera, prvobitno bio za 5 godina, izgleda da je na kraju promenjeno. Ja sam u strukovnoj grani tako da sam manje upućen u ovu drugu.
Trenutno je opšti javašluk zbog neusaglašenosti zakona o obrazovanju i radu (valjda se tu definišu stepeni), bez ikakve naznake da iko ima nameru da se u skorije vreme time pozabavi.
Nemam utisak da su namerno iskomplikovali, već su to uradili ne misleći na posledice i bez sagledavanja svih mogućih slučajeva. Konkretno, direktiva je stigla iz EU, a vlast je totalno zbrzala zakon. Inače zakon se svake godine debelo krši, pošto je definisano 60 bodova po godini za ostanak na budžetu, a sami znate da to nije bio slučaj ni jedne godine.
The End.