Меморијални комплекс концлогора Дахау
Дахау је данас предграђе Минхена али пре 80 година је био одвојено место. Данас се стиже градским аутобусима или приградском железницом(S-Bahn). Као занимљивост има у Немачкој међу најскупљим ценама кдвадрата земље. Када е стигне на железничку у Дахау лако је доћи до комплекса јер су градски аутобуси у Дахау јасно назначени са KZ Dachau
Сам комплекс је у некадашњој шуми, онако је изенађујућ призор као у серији "Band of brothers", када нагло прођу шумицу и октрију логор.
Ја нисам ишао само да видим први нацистички концлогор, по којем су грађани сви остали. Него да нађем податке за обојицу мојих деда који су заробљени у Априлском рату 1941 и одведени у Немачку. Нашао сам их у великој бази података која се налази у Дахау али нису били у концлогору већ у радном логору са заробљеним Французима, Америма, Британцима. Ови по радним логорима су бипак били у значајно бољој позицији, чак се поштовао добар део Женевских конвенција. а
У Дахау Женевске конвецније нису важиле.
Улаз:
Овде је први пут написано: "Arbeit macht frei"(Рад ослобађа)
Ова улазна капија је уједно била и прва мучионица у којој је мучио SS заробљенике када дођу.
У Дахау је страдало пуно Немаца јер је то био прву логор по освајању власти нациста, разни противници: немачки комунисти, други немачки политички противници, асоцијалне особе итд. Онда су дошли јевреји, руси, било је пуно словенаца. Патријарх Дожић је био у Дахау и постоји изложба о томе. Ту је једно време био Владика Николај али и на кратко Павле Ђуришић.
Бараке где су били логораши
Соба за "туширање" тј. пуштање гаса(циклон-Б)
Не морам да обајшњавам шта је ово,
Гадно место.
У оквиру комплекса се сада налази синагога и неколико цркава(протестанстка, мислим и римокатоличка). Последња је сграђена руска православна изван комплекса осталих богомоља.
Управна зграда