Milutinov Tata wrote:Sa matematicke strane je vrlo bitno da li su brojevi ili imena, jer su drugacije racuna verovatnoca da se dva igraca nadju u istoj polovini (kao sto si ti postavio po brojkama to cak i tezi nekoj normalnoj rapodeli, ali po imenima cak i ne staje na Gausovu krivu

).
Naravno da se (teoretski) drugacije racuna verovatnoca da se dva "imena" (igraca) tokom godina sretnu u polufinalu, od onog da se sretnu #1 i #3 odnosno #1 i #4.
Stos je u tome da ti igraci tokom godina menjaju svoje pozicije (od #1 do #4 u Novakovom slucaju, a od #1 do #3 u Fedovom, #1 do #2 u Rafinom u periodu 2008-2011). Nama je nepoznata "funkcija" po kojoj se prva 4 igraca s godinama medjusobno "permutuju", pa je to ogranicavajuca okolnost, a time se ni ova verovatnoca ne moze proracunati.
Ali zrebanje je postavljeno da bude "fer" prema "brojkama" (tj. onom #1-#3 ili #1-#4), a ne prema imenima. A tu se tacno znaju pravila, pa se moze i racunati verovatnoca i praviti raspodela.
Milutinov Tata wrote:A za samo zrebanje nije potreban dogovor sa igracicom koja izvlaci. Kao sto sam napisao ranije, jedna kuglica je "hladnija" od druga, ko god da izvaci, velika je verovatnoca da ce izvuci "topliju". Posto taj zreb ume da se oduzi, ko god da je izvlacio verovatno ce ovo smetnuti sa uma dok dodje do kraja

.
Mislim da je 1996. zreb na US Openu za muskarce ponovljen pre svega na insistiranje Mustera, koj je tvrdio da su domaci igraci bili povlasceni (i tada mi je ostalo nejasno o cemu se radilo).
Ima neka fora o rasporedjivanju nenosilaca i kvalifikanata, valjda ce oni ne izvlace (bar ne javno na licu mesta), ali ne znam tacno po kom principu se "rasporedjuju" (niti znam da li iko od "obicnih smrtnika" zna po kom pravilu). Meni tu postoji mogucnost za manipulaciju, sto znaci mogucnost da se pre zrebanja brojevima 1 i 2 (jer se jedino za njih zna gde ce biti) namesti da imaju zeljene (lagane) protivnike u prvih par kola.
Ovo bi npr. moglo da znaci (ako je moja pretpostavka o mogucnosti za manipulaciju tacna) da su mogli da nameste da Venus igra protiv ove neke anonimne Ruskinje (obe nenosioci) - zakljucili da je Venus neuigrana i da bi joj bilo zgodno dodeliti neku teniserku koju ce lagano da resi dok se malo ne uigra.
Medjutim, ako se pre zvanicne ceremonije (da se ona ne bi previse oduzila) ipak "fer" rasporede na upraznjene linije oni koji su nenosioci i kvalifikanti onda i ovo pada u vodu.